【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇 (三十七)DAY 17 Dubrovnik, Croatia 克羅地亞 杜布羅夫尼克 驚喜夜景(下)

【遊記】DAY 17 Dubrovnik, Croatia 克羅地亞 比想像中更正既 杜布羅夫尼克(下)

上篇:【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇 (三十六)DAY 17 Dubrovnik, Croatia 克羅地亞 比想像中更正既 杜布羅夫尼克(上)

我地其中一樣想做既野係係歐洲一齊睇場戲,黎到旅程最尾先check 但都估唔到真係會check到

當時 魔獸:崛起 就快開始做,戲飛只係25Kuna一張(3x hkd左右) ,我地仲買左個(無味既)爆谷 ,就狗衝入去。 呢個戲院似香港既普通戲院,都無咩好講哈哈,但大堂就有個展覽,見到同Dubrovnik/呢度人有關既電影,好似係。

因為無睇過套戲既背景,又全部都怪獸accent既英文,勁難聽 你只會聽到佢用D痰呀咕嚕咕嚕混離既聲係度講野 ,其實都幾難明佢地up緊乜 ,全程都分唔到邊個打邊個 。(D角色亦好醜樣,但又個個一樣樣咁 )總之睇完都唔知睇左乜 可能我地廢

出返黎後,已經停雨,成個城變左副新境象

SMM-5631.jpg

SMM-5632.jpg

SMM-5672.jpg

SMM-5661.jpg

古城既夜景好靚啊!今日既雲亦好型。

SMM-5637.jpg

而家係完全無雨,懷疑所有既雨都係睇戲果陣落曬

真係睇得好

之後我地去左間士多買零食,幫襯過兩次就覺得呢間應該黑店黎 ,因為佢兩次都找錯數,收多左,一同佢講,就睇都無睇張單就補差價。 不過我唔記得名,總之係市多買野小心D

天越黎越黑 無諗過古城既夜景都咁靚

SMM-5669.jpg

SMM-5671.jpg

應該已經九點幾,但街上仍然都幾多人,一睇就知個個都遊客黎,十分安全。

晚上,我地食左餐意粉,係一入城行去最右邊果個餐廳,

SMM-5675.jpg

晚上有band表演,幾好氣氛,D野食亦好味。

SMM-5696.jpg

見到都好想再食 個cream sauce好似好正

另一個pasta無影,但應該都係Bolognese架啦

SMM-5697.jpg

仲叫左甜品

呢間野幾多人,我地走既時候,佢仲有人排隊,少有地要排隊既歐洲餐廳 應該都因為呢個鐘意選擇唔多

SMM-5699.jpg

SMM-5705.jpg

離開城牆,返去(伏)Apartment


歡迎 Like Facebook Page 緊貼最新既遊記及攻略 : 芒果豆腐花遊記 
Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.