【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇 (三十三)DAY 16 Bosnia & Herzegovina Mostar 莫斯塔爾 回望 Stari Most 古橋的歷史 (中)

【遊記】DAY 16 Bosnia & Herzegovina Mostar 莫斯塔爾 回望 Stari Most 古橋的歷史

 

上篇:【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇 (三十二)DAY 16 Bosnia & Herzegovina Mostar 莫斯塔爾 超好酒店推薦 (上)

其實我地黎到時,係3點幾,settle down後已經4、5點喇,但都好夠時間。

Mostar呢個地方係我搵既,點解我會知有呢個地方,係我google “places you cant miss in Eastern Europe”後發現既 ,黎到果然無令我地失望 ,屋主話我地好好彩,因為日前落雨架! 而今日個天就只有幾朵白雲係空中,艷陽高照,當然要瘋狂影相

出到去,就係餐廳同老橋口,而屋主推介左個靚位比我地睇景——佢唔講真係唔知係咁去的,就係我地hostel隔離草叢間有個幾窄既樓梯落去河邊,可以從橋底欣賞舊橋景色!

好正,即刻盡情影相。

呢度好興跳水,呢面有個跳台,都有人會表演跳橋

上返去後,我地去舊橋睇景

好鐘意呢排舊屋

天朗氣清

青山綠水

呢個高塔係可以上頂既,我都係返黎先知

上面可以睇到成個古城全景,好靚好靚

五歐入場,我覺得要去啊!

橋上面係咁既

古都

係超滑大石板,上面有一條條 bar 防止人一野跣落去,都真係有用,因為真係好跣!我唔敢想像係度點拉篋,凸凹到呢

橋既左邊有個博物館,係講述呢條橋既歷史

沿梯中,入到去會有reception,佢會brief下你入面有咩黎。印象中係free admission

計得好精密

入面有部份好特別,好神秘。

我地而家睇到既橋,其實係第二次重建出黎既,係2004年建完架。

佢前前身原本其實係一條木橋,經過長年累月既損耗後,需要重建,於是請黎名建築師既徒弟Minar Hayruddin設計同建造,用左足足九年時間,係1566年落成左現今Stari Most既前身,成為有史以黎最闊的「手造」步行天橋。

可惜,係1992-1993年既波黑戰爭中,呢條老橋被炸毀,據說,係克羅地亞軍隊炸毀既。

https://www.youtube.com/watch?v=t2JMQvjV-B4

呢條片睇到老橋既當年同今日,2:00起仲有炸毀一刻 3:00 成條無左
睇呢條片感覺好恐怖,今時今日人聲鼎沸既Mostar古城,當時係戰爭中被炸到滿目瘡痍,人影都無隻

後來,有國際組織發起重建工程,依照返佢既舊貌建造,用左3年幾時間,係2004年落成大橋,當年呢條宏偉既大橋又重現當地居民眼前了啦

館入面有片睇,睇到成個建造既progress 講到好艱難咁 反而呢條炸毀片我又無睇過
出返黎後,就四圍行下

下篇:

【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇 (三十四)DAY 16 Bosnia & Herzegovina Mostar 莫斯塔爾 漫遊古鎮 享受一餐波斯尼亞菜,夜遊Mostar (下)

歡迎 Like Facebook Page 緊貼最新既遊記及攻略 : 芒果豆腐花遊記 

 

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.