【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇 (三十六)DAY 17 Dubrovnik, Croatia 克羅地亞 比想像中更正既 杜布羅夫尼克(上)

【遊記】DAY 17 Dubrovnik, Croatia 克羅地亞 比想像中更正既 杜布羅夫尼克(上)

SMM-6092.jpg

Dubrovnik真係好靚 但呢張相唔係呢日影,係Day 18影既

Dubrovnik係克羅地亞既南方未端,同其他城市距離特別遠。佢有個古稱,叫拉古薩,而叫Dubrovnik,原來係因為當時城外一個名為Dubrons既部落為逃避外族既攻擊,去到呢個古城,向當時既拉古薩共和國尋求庇護,最後被安置在城邊緣的安置區內,於是族人後稱呢度做Dubrovnik,根據網上資料,呢個共和國最後被奧地利滅左

古城黎講,呢個絕對不能錯過——相當完整既大城牆,內部結構規律,依山畔海,仲要係極度湛藍既海 ,入到去,好有時光倒流既感覺——你唔會見到D好先進既野忽然出現,破壞景致。一個連車都唔多架既古城,一路行都想比返D古城風格既配樂佢

有唔少人話Dubrovnik太多遊客,太Touristic,感覺一般。但我又唔係咁諗,呢度真係太正,正到遊客多呢個所謂缺點都只係小兒科。

係果間好伏既Apartment放低行李後,我地就搭車去古城。 Dubrovnik既巴士係上車比錢買飛,要比啱啱好既車資,佢可能會唔找錢。 次次都要好緊要張自己有無足夠既散紙

SMM-5595.jpg

到達古城時,已經五點幾,天陰陰。

SMM-5600.jpg
SMM-5598.jpg

比起其他古城,佢入城既通道感覺特別D,又上又落,一路行一路好期待,好想知入面係點 (我地事前無睇過相

SMM-5603.jpg

天氣一般,不過古城氣氛好好,非常熱鬧。

SMM-5606.jpg

好多人圍觀呢檔鸚鵡檔,可以拎住佢地影相,之後比tips個主人(我地之後都有去玩 )D鸚鵡好搞笑,之後再講

SMM-5607.jpg

個個係度睇 都幾新奇,去咁多地方剩係見過呢檔鸚鵡

四圍行下,覺得呢個古城好正,

SMM-5613.jpg

四面被圍牆圍住,入面基本上只有行人路,行得好舒服。

SMM-5608.jpg

呢度既路都好易認,中間一條大街,左邊係好多排樓梯同地勢一路上升既屋,右邊就係比較平坦既小街小巷。原來呢個大街都有段故:以前呢個城係一分為二——一邊係叫Srđ既山上面建(我估係高果邊),另一邊係石上面建,我估係海邊既岩石,兩者中間只係一片濕地,係12世紀先被填平,演變成而家我地見到既中央大街。

SMM-5614.jpg

SMM-5615.jpg

SMM-5621.jpg

SMM-5626.jpg

近大路盡頭有幾個小廣場。

SMM-5626.jpg

SMM-5622.jpg

SMM-5604.jpg

好古老

SMM-5624.jpg

SMM-5618.jpg

盡頭係D戲院果類,穿過佢地,就係碼頭啦。是日我地無出去睇。

我地行左個圈後,就開始落雨,仲要係大雨!!

於是決定入去戲院睇場戲!


歡迎 Like Facebook Page 緊貼最新既遊記及攻略 : 芒果豆腐花遊記 
Advertisements

One thought on “【歐遊百幾日遊記】夏遊東南歐篇 (三十六)DAY 17 Dubrovnik, Croatia 克羅地亞 比想像中更正既 杜布羅夫尼克(上)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.