【資訊分享】意大利 ITALY 篇 (二)La Spezia – Portovenere 韋內雷港 攻略:住宿、前往交通、行程、預留時間

【遊記】Day 8 意大利:La Spezia – Portovenere
係La Spezia既第二日,係去當地另一個景點:Portovenere。#yup#

今日全日行程係咁:
La Spezia –P號市區巴士–> Portovenere (兩小時左右)
Portovenere –P號市區巴士–> La Spezia (拎行李)
La Spezia –火車–> Milan (9點幾睇 Marco Mengoni 演唱會:P
話說本身一早係出發個幾月前book左今日下午三四點左右出發去米蘭既火車,然後幾個星期後先醒起其實可以去米蘭聖西路睇場波[banghead] (都係呢日)。不過因為六點開波,而book左既火車時間唔係好夾,會搞到勁趕或者miss幾十分鐘波咁,所以最後都係踏踏實實按原定計劃算#:)#fs ,結果就係呢個半晝就去Portovenere#yup# ,三四點出發去米蘭,晚上9點睇演唱會。#yup#

但係,好彩Portovenere係好值得去既地方^3^ ,比想像中靚同舒服,所以我地都幾鐘意呢半日^3^ 無後悔為左黎呢度而唔改行程。:D 否則實激死我地[sosad] [sosad]

Portovenere 網上示意圖


佢最大賣點應該係海邊懸崖上果座教堂,好型:P 成隻軍艦咁。
不過其實去到唔會見到圖中呢個景既角度,除非你係海上面[sosad] 或者搭直昇機[sosad]
但果度都唔錯既:)

住宿

去Portovenere 唔需要住果度,住La Spezia就可以了,La Spezia 既近五漁村,又近 Portovenere,係個好既落腳點。
詳情請看:【歐遊百幾日遊記】【酒店報告 住宿資訊及攻略】意大利(北部)篇 (十七)DAY 6 La Spezia 拉斯佩齊亞 – 五漁村住宿之選 及 中伏住宿包膠

交通

因為今日要三點就返到La Spezia,所以今日我地要早D出發,唔可以再11點懶懶閒出發啦[sosad] ,不過我地都有為左訓耐d唔去下面食(好頹既)酒店早餐,剩係去拎幾個包就出發。#yup#

從La Spezia 去Portovenere最方便既方法應該就係搭巴士,我地搭果架巴士個”number”係 P 號巴士:) ,價錢唔記得準確數字了,但都係一兩歐左右啦,車程為 30 分鐘左右,每半個鐘一班,尾站就係Portovenere。

呢架巴士基本上係La Spezia鎮內既幾個巴士站都上到車,我地係 Garibaldi 站等車,因為最近我地酒店。基本上你係Google Map上面篤你出發位置同Portovenere 就會見到建議既巴士站。

由酒店行過去個車站 2 分鐘左右,經過左一個好重魚腥味既街市[sosad] xx( 。去到車站,都有唔少同路人。

巴士車票都係典型意大利方法,係Tabachi買定,而book stall 大酒店基本上都會買到,有時有D站仲會有ticket machine:)

上車後就可以一野搭到尾站啦。到左尾站其實好唔似尾站[sosad] ,因為唔係總站樣,但會見到全車人落車,咁就跟住落同行啦#yup# ,一直跟住人行一兩分鐘就會見到目的地啦!:P

預留時間

當地既逗留時間,我地留左唔夠兩小時,我覺得三小時以上會比較適合,因為我地剩係去左上面教堂果頭,又行住食野,下面既漁村位我地並唔夠時間慢慢睇同影相,想唔趕時間,想歎歎地行下、坐下就最好預三個鐘以上啦。

交通來回共預一個幾鐘,所以成個行程最好預返五小時。

 

遊記:
【歐遊百幾日遊記】意大利(北部)篇 (二十四)DAY 8 LA SPEZIA – PORTOVENERE 韋內雷港 - 一個真正遠離煩囂嘅村莊

………………………………………………………………

歡迎 Like Facebook Page 緊貼最新既遊記及攻略 : 芒果豆腐花遊記 
Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.