【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(二十二)DAY 13 匈牙利 布達佩斯 BUDAPEST, HUNGARY(上) | 英雄廣場、城市公園、布達佩斯動物園、必去塞切尼溫泉Szechenyi Bath

上篇:【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(二十一)DAY 12 匈牙利 布達佩斯 BUDAPEST, HUNGARY | 中央市場 Central Market Hall、馬加什教堂 、漁夫堡 Fisherman’s Bastion

黎到Budapest既第2日,真係行程pack到滿一滿,由朝玩到晚上尾班車都無埋。[sosad]
首先簡要講下個排程:
– 英雄廣場 Heroes’ Square 、城市公園 (10AM-11AM)
– 布達佩斯動物園 Budapest Zoo and Botanical Garden(11AM-2:30PM ; 9AM開門)
– 塞切尼溫泉Szechenyi Bath(3PM-6PM ; 6AM開門、10PM關門)
– 多瑙河游船河燭光晚餐 (7PM-9:30PM;可以揀日間遊船酒)
– New York Cafe (10:30PM-11:30PM ; 00:00關門)
– Sports Bar睇波(即興)

上面既行程日頭果D就全部都係懶人包果篇講既藍色區域:
map8budapest.jpg

英雄廣場

首先早上,因為順路,我地循例去英雄廣場睇下,黎呢度可以係Heroes’ Square (Hősök Tere) 站落。其實呢度真係無特別野做,就係影張相。
而今日咁既天氣,影黎都…

WMP-9569.jpg

我地會黎呢度,純粹因為順路就黎埋。因為得幾條柱,無咩特別。

WMP-9577WMP-9578

今日我地行程係先去Budapest既動物園,都係呢頭,所以可以係英雄廣場站落車,然後慢慢行去動物園。

WMP-9581.jpg

呢個係從metro 上黎果度,又整得幾靚

WMP-9570.jpg
廣場旁邊有間當代藝術博物館Kunsthalle。因為天色差我都懶得行埋去影相[sosad] [sosad]

行過去期間,我地經過City Park,
WMP-9583.jpg
呢度冬天係個天然溜冰場,近橋呢頭既湖都結曬冰(定唔記得d水無曬),整左個溜冰場,於是好多人係度溜冰。
WMP-9587.jpg

WMP-9588.jpg

全部相都好迷幻[sosad] [sosad]黎到歐洲玩下天然溜冰場都唔錯。

WMP-9596.jpg

不過咁既天色都環境真係毫不浪漫,如果晚上有燈飾既話就唔錯。

Btw,夏天既話呢個湖可以遊船,環境好似唔錯:(google 圖片)
螢幕快照 2018-07-15 下午5.53.41.png螢幕快照 2018-07-15 下午5.53.30.png

WMP-9597.jpg
一路行過橋對面(上圖對住既係英雄廣場),就係動物園果頭啦。個天…
Budapest 動物園前面有個池塘,有唔少鴨仔,
WMP-9600.jpg
呢度仲神奇地有個自動販賣機係賣雀糧既,完全啱曬我地呢d極鐘意餵雀既人!
WMP-9606.jpg
於是當然平平地買左堆,好抵玩,一野比好多,餵極都有(唔止上圖咁少)。
WMP-9608.jpg

動物圖前熱身完,我地就入去啦#yup# #yup# 。呢個時候,國際學生證又大派用場了。


Budapest Zoo 布達佩斯動物園

資訊

官網:
http://www.zoobudapest.com/

開放時間(最後入場時間為閉門前一小時):

星期一至五:9AM-6PM
星期六、日:9AM-7PM

冬(唔同月份唔同,多數係以下咁)
每日:9AM-4PM

準確時間請睇官網時間表:
http://www.zoobudapest.com/en/plan-your-visit/opening-hours

票價:
Adult 成人: 3000 HUF (~86HKD)
Child小童: 2000 HUF (~57HKD)
Student學生(出示國際學生證): 2000 HUF (~57HKD)


雖然冬天都開,但其實當日唔少熱帶草原動物都無出現,懷疑收曬入室內歎暖氣[sosad] [sosad],因為冬天實在太凍,未必適合佢地,所以呢日我地係見唔到斑馬啊、長頸鹿、獅子、老虎等(地圖係寫有),反而就見到其他奇特既動物。

一入園已經見到全程keep住打開對翼既雀[sosad][sosad][sosad]
WMP-9610.jpg

歐洲同日本既動物園都幾過癮,過癮在佢地對人係有反應,佢見到你會走埋黎八下、望住你,唔會好似與世隔絕咁剩係識訓覺。

d貓頭鷹放係度任睇,唔會飛走。
WMP-9624.jpg

隻翔羊一見到你,就定左格,用好似見到夢中情人,認左你做老公既眼神凝望住你。
本來:
WMP-9708.jpg
見到我地之後:
WMP-9709.jpg然後佢就定左格[sosad][sosad]

仲記得見到有D迷你馬嬲仔,我地係度食粟米,條粟米去到邊,
成堆迷你馬嬲就追到邊。[sosad]
仲有超級MK既猩猩:
WMP-9730.jpg

WMP-9732.jpg

WMP-9734.jpg
狂擺pose[sosad][sosad][sosad]
WMP-9737.jpg
表演慾極大,呢個咩pose [sosad][sosad]

WMP-9728.jpg

呢隻好正,好似想打埋黎咁[sosad][sosad]

WMP-9700.jpg隻熊一見到我地,就走埋黎,
WMP-9703.jpg

WMP-9641.jpg
入面好大,好多唔同既園區,我地都係亂行。
WMP-9638.jpg
呢堆鼠跑得極快
WMP-9639.jpg
一見到人就走出黎望[sosad]

之後就去左一個開放式區域,呢個區域入面有幾種動物,
WMP-9656.jpg
同隻雀傾計既員工
WMP-9685.jpg
佢地會離開佢地個範圍去人地度。
WMP-9681.jpg
毒L袋鼠
WMP-9672.jpg
呢隻鳥就係咁坐係路中心[sosad][sosad]
WMP-9689.jpg
定左形,我地都唔知經唔經過佢去,驚嚇親佢會無啦啦發癲[sosad][sosad]
WMP-9691.jpg
阻路[sosad][sosad][sosad]
好似細個玩RPG game d怪物係d路中心等你行過去打架咁[sosad]

之後我地去到唔知係咪浣熊果區,見到佢地打架[sosad]
本來:
WMP-9657.jpg
之後:
WMP-9663.jpg
好似d球員互兇咁[sosad]

之後就係香港好易見到既海獅,咁啱遇正佢餵野show,一餵d海獅就好興奮狂跳,如果無人餵既話佢地就剩係會瞓係度。佢地跳到d水飛曬出黎[sosad][sosad]
WMP-9712.jpg
WMP-9717.jpg
WMP-9718.jpg
企近d實濕曬[sosad]

仲有我地係d鴕鳥面前睇地圖,有隻無啦啦極快一野咬左張地圖既一忽走[sosad][sosad],望住我地係度o趙o趙下咁[sosad][sosad],隔離果隻仲同佢爭地圖食[sosad][sosad]痴線,之後可能會痾爛屎[sosad][sosad]

呢隻河馬只要你一舉手佢就會打開口,成堆口水痰係度拉絲。
WMP-9748.jpg
WMP-9749.jpg
d拉絲呢張睇唔清楚[sosad][sosad]
見到佢咁樣,我睇到有一刻我以為自己係牙醫。

呢度見到幾多動作既搞笑行為[sosad][sosad]仲有見到一堆類似狼既動物,成班野係度兜圈咁大追逐,跑得勁快[sosad],少有地見到佢地真正野性既一面,真係喪跑,唔係下下行行企企[sosad][sosad]

仲有隻犀牛係我地面前屙屎[sosad]。總之呢個動物園既動物好盞鬼,對人好有反應,所以我地玩得好開心[sosad][sosad]

玩下玩下,不知不覺已經玩到就黎3點,我地就出返去,就去一個我一直好想去,但本來無打算落水玩既地方——塞切尼溫泉SZECHENYI BATH!

塞切尼溫泉 SZECHENYI BATH

Szechenyi-Spa-Baths-Press-Photo-Outdoor-Pool.jpg因為我天氣太差無影相咁濟,用官網相頂住先[sosad][sosad]
我地下一站就係呢度必去既溫泉!!
WMP-9752.jpg
布達佩斯有唔少大浴場,而塞切尼溫泉就係最出名、最高評價果個。呢d浴場入面有好多個唔同既溫泉,而最特別係佢既環境!好Grand好靚,仲會有人係入面邊浸、邊捉棋,唔知點解成個畫面好有皇室既感覺。

日本浸溫泉我覺得係要少人、平靜、望住竹林、石頭、木頭先正,但呢度係完全唔同感覺,係要有d好靚既人工建築、個場夠熱鬧先正,可能因為我心目中既呢種浴場既形象已經被細個玩果d搵物件圖書影響到,其中一張圖係勁多人係呢d浴場浸,果時已經覺得呢d地方好得意好正,research時發現原來Budapest有,當然100%點都要黎!

WMP-9753.jpg
佢係新巴洛克式既建築,出面同入大堂都已經好靚,有好精緻既柱頂、天花。
WMP-9756.jpg

其實本來我無打算浸,剩係諗住黎參觀同影相(其實無買門票係影唔到相,除非你買Guided Tour Visitor Ticker,不過唔推薦),因為一月係好凍,於是我係完全無帶泳衣黎[sosad][sosad]。點知,今日我地黎到,親眼見到個場,諗起係個咁Grand既環境浸溫泉,感覺好得意,好歐洲,認為係必試既事[sosad],於是就即興地買浸溫泉既票,一於去浸[sosad]——即使今日係0度!![sosad]

上面話不推薦Visitor Ticket係因為,我果時睇官網仲未有咁多資料,而家上面有資料,visitor ticket其實係guided tour,15分鐘跟人行,仲要約時間,無得自己行,亦無得行入個露天場既範圍,所以覺得好無聊,一場黎到,點都浸下啦!
(Visitor Ticket資料:http://szechenyispabaths.com/guided-tours-at-szechenyi-baths/

各種門票收費如下。

門票收費

其實我去果時記得有Couple Cabin既價,個價就包曬兩個人共享一個Cabin,但而家又唔見左呢個選擇。以下呢個表,我相信係每人既價錢黎,佢並無純入場浸既選擇,一係加租locker(都有分性別既更衣室既,大家係入面剝光豬,但我見過台灣遊記話入面都有d一格格);一係加租一個好似時裝店D更衣室咁大既私人Cabin,然後係入面換衫。以上講既兩種都係可以放自己財物入去然後鎖埋佢。分別主要係有無私人更衣室。

另外,建議先網上買票,因為官網講到旺季(五月開始既夏季)可能要排好耐隊。

2018年7月票價 平日 星期六、日、公眾假期
HUF / EUR
HKD (7/2018)
HUF / EUR
HKD (7/2018)
全日票 連 Cabin (HUF)
6000
168
6200
173.6
全日票 連 Cabin (EUR)
20
184
21
193.2
全日票 連 Locker(HUF)
5500
154
5700
159.6
7時後票 連 Cabin(HUF)
5400
151.2
5600
156.8
7時後票 連 Locker(HUF)
4900
137.2
5100
142.8
早上 6-8時票 連 Cabin(HUF)
5400
151.2
5600
156.8
早上 6-8時票  連 Locker(HUF)
4900
137.2
5100
142.8
導賞團 觀光票 (HUF)
2000
56
(相信一樣)
補加 Cabin 票 (HUF)
500
14
(相信一樣)
梳洗套裝 (HUF)
8200
229.6
(相信一樣)
單買毛巾 (HUF)
4200
117.6
(相信一樣)
全日票 連 梳洗套裝 (HUF)
14200
397.6
(相信一樣)
全日票 連 單買毛巾 (HUF)
10500
294
(相信一樣)

最準確、詳細收費:http://szechenyispabaths.com/prices/

設備

場內有18個池(3個室外,15個室內)、桑拿室、另外收錢既按摩服務。

另外,佢Cabin果層下層係有沖涼設施,我當時就無用到,詳情唔清楚。不過,就見到場地都有吹風機(風筒)可以吹下頭既,但就一定唔會好似你去日來浸溫泉咁設備齊全,你就當係係香港去公共泳池後既更衣室情況咁啦。

租用 毛巾 / 泳衣

其實除左以上,佢仲有租用泳衣既服務,如果突然黎到想即興浸,除左買,你仲可以租——
當然聽落好怪好、唔衛生,不過見佢咁大間野,搞左咁多年,又有成個泳衣倉,全部都係同一個款式,感覺上係會認真消毒清洗既,而且當你好想浸既時候,都係要租哈哈哈。

除左借泳衣,你仲可以借毛巾。不過拖鞋就無得借,但係就絕對應該要有既野!!因為室外果個場地面係石磚,而且地面有好多細石粒,你無拖鞋慘過行石春!!(已中伏)而如果你0度既時候黎,你踩上d 0度既石面已經會凍到跳舞,想像下你凍到跳下跳下時仲要跳落d好多細石粒既地面…真係不得了。

租用價錢黎講,價錢係租金+按金(會退回),租金又唔貴,係按金多,所以有需要既記住帶多D錢。

  • 普通大毛巾: 
    租金: HUF 500 [~ 14HKD 之後既數字請自己按比例計] (按金: HUF 1,000)
  • 毛巾 (比大毛巾細D,但厚身D, 70*140 cm):
    租金: HUF 1,000 按金: HUF 2,000
  • 浴袍:
    租金: HUF 2,600 按金: HUF 5,000
  • 女裝一件頭泳衣
    租金: HUF 1,000  按金: HUF 4,000
  • 女裝一套Bikini
    租金: HUF 1,000 按金: HUF 4,000
  • 男裝泳褲(貼身、有褲管):
    租金: HUF 1,000  按金: HUF 2,500

以上,我覺得毛巾租得過,因為毛巾好徙位,你之後去其他景點要拎住佢四圍去都幾煩,加上毛巾都只係上落水印下手腳咁,除非你去沖涼同抹埋身啦,我當時就上水印完就換返平時衫褲算。

泳衣我就會建議自己帶,不過我試過又覺得佢有個部門專做租用以上物品既,覺得唔會話唔衛生既,實有消毒果d,不過帶到就帶啦,因為我記得件女裝泳衣真係得塊布,無胸墊咁濟,所以係要著埋你內衣係入面,咁麻煩不如自己帶啦。

記住,一定一定要帶拖鞋!因為無租!
即使你覺得自己唔會去浸都最好帶定,因為你8成會被個環境吸引到好想浸!


實際體驗 遊記

黎到呢度,我地已經即時改變(齋睇既)主意,要黎浸個浴,不過手上HUF唔夠,只得大量歐元。但係呢度貼心到連找換店都有!!而且個rate都唔算差,所以我地即場唱錢、即場比錢入場。:D

我地租左個Couple Cabin,基本上一個Cabin既大細就同去時裝店既試身室差唔多大,你租一個Cabin就等於租左個私人更衣室+Locker,可以換完衫將你個人物品鎖埋係入面。如果一個Cabin覺得逼既,你絕對可以一個換完衫再比另一個入去咁樣。至於租Locker就係無個人更衣室,不過更衣室都會分男女,相信入面同你平時去泳池時情況差唔多。因為我地要成套衫除出黎換泳衣,唔似平時去游水一早著定係入面,所以租cabin方便d,唔洗當眾裸體換衫——就算你一早著定黎,走果時換衫都係要除曬,當然,lockers 果層都有d沖涼房果d,你都可以拎曬d衫去換既。

話說我地大鄉里去到Cabin area,就係度搵有無吉房,而其實係唔需要[sosad] ,因為搵到你都用唔到——你鎖唔到門[sosad] 。正確做法係,先去搵果部機係可以一次過睇曬邊度有吉房,然後係部機度揀房、之後好似係set密碼/用個有電子感應器既手帶嘟一嘟,就會私有化左間房,總之就係一個step就可以令你鎖到同開到指定cabin既門。

租既男裝泳褲係貼身短褲,租既女裝一件頭游泳選手果種泳衣印象係中無胸墊,所以係要著埋你內衣係入面,最好都係自己帶泳衣啦。

入到場,熱鬧到呢,仲好鬼凍[sosad] [sosad] ,因為你要係0度底下行去個池,身上只有泳衣同毛巾,所以我地彈下彈下咁一野求其放低毛巾後就彈左入求其一個溫泉池(對腳版底吉死左![sosad] [sosad] )。

我地落左下圖最主要果個溫泉池,就係有個圓圈係入面果個,個圓圈中心可以浸,而個外圍其實係急流黎,你一走入去,就自動會順住水流好快咁同d人圍圈咁flow,速度幾快,好好玩,如果你要出返去,係要做d預備,諗定路線,一陣衝過去捉住邊個柱爬返出去[sosad] [sosad] 。

Szechenyi-Spa-Baths-Press-Photo-Outdoor-Pool

有d人(其實係一班香港人)會帶埋go pro入黎玩,都無問題的,呢度可以影相的。
(但我一張相都無影,因為我剩係見到一片白霧,加上我d器材唔防水,浸完天都黑埋,就無再去影咩相)

其實係度浸個feel係似泳池多過溫泉,不過係幾過癮,望住個咁既景浸池,好有皇室feel[sosad][sosad]!而0度玩呢d簡直係癲,不過一落到水又好鬼爽,因為膊頭以上凍既,浸水入面既就係暖既40度,其實係最理想既浸溫泉溫差#:P#dog#:P#dog,浸溫泉5度以下真係好正,所以夏天黎可能會無咁爽——當然上水後既情況就比冬天就爽好多啦[sosad]

我地浸到咁上下,就轉池,個個人都用緊租既毛巾咁濟,其實好易被人拎錯,我地被人拎錯左一次,不過被人拎左既就「拎錯」返另一條就得[sosad][sosad][sosad],因為大家都只係用黎褸住自己,印下水,所以都無乜野,大家亦可以瘋狂拎錯人地果d[sosad][sosad],因為成個場都係毛巾[sosad][sosad]
(最後你一定要還返一條比場地去拎返按金)

每次轉池都係一個折磨[sosad],因為又要經歷一次腳版底既大懲罰[sosad],而呢個又凍又痛既感覺足以令我地無視左我地身上既凍,如是者我地玩完出面3個池後,就進軍室內[sosad]

呢度室內池好多,有15個,你都唔會知每個有咩礦物上既分別同療效,只會知有溫度上既分別,起碼係20-50度都有,20度簡直玩命,凍到[sosad][sosad],但我bf走去挑戰,仲叫我落埋去[sosad],當然唔會理佢[sosad],之後佢話猜包剪dup,輸左要落一格樓梯(落下落下就會落曬)結果我連輸,但當然落左一、兩格後就唔肯再落[sosad],好彩佢無掉我落水(其實佢都想,不過未掉我已經準備大叫,為免全場望住佢放過我[sosad])隔離而個呀叔睇到成個過程係度笑[sosad]

如是者我地行下浸下,室內比出面「舒服」,因為對腳唔洗大懲罰[sosad],不過爽就出面爽好多,因為溫差夠大同有feel d 。呢度d池細,無咩特別,不過都幾得意既。

話說呢度有時有d泉口佢會寫住話飲得,就有個水喉仔咁比你飲下,玩左咁耐我地都口乾就想飲下,諗住係礦泉水咁,大啖放落口,點知哇我屌,真係礦啊[sosad][sosad][sosad],但係係生鏽果種礦[sosad][sosad][sosad]成陣鐵鏽味,好似飲左污水咁,一放落口已經一野噴返出黎,點解會飲得[sosad][sosad]。好好奇有無人真係能夠吞到。結果我地用d咩去除返口入面呢陣鐵味呢,我都唔知,因為呢度應該每樣水都係呢d味。

呢度仲有桑拿房,我地就當然係一打開門就立即關返門啦[sosad][sosad]。果陣熱氣攻出黎立即一野閂左佢,好佩服入面d啊叔坐咁耐。

奶盡曬呢個場所有池後[sosad],都天黑,可能5點了,我地決定係走之前落多次室外池,於是又大懲罰式彈落池,一落去真係完全唔想再上返去[sosad][sosad]

真正玩到夠曬皮後,我地返返Cabin area,果度得cabin,無得沖涼,其實我地想沖個身,不過呢層完全唔覺有花灑,但後來聽巴打講原來下層更衣室果層有d花灑[sosad]

晚上臨走前影多幾張…劣照[sosad]
WMP-9763.jpgWMP-9766.jpg

抹完身換返衫後,我地就出發去河邊,因為我地幾日前網上book定左係多瑙河遊住船河食燭光晚餐。

聽落好正呢?不過其實呢個係錯誤決定……因為黎到先發現好大霧啊!![sosad][sosad]
景呢?夜景呢?嗚哇!!![sosad][sosad]

(續)【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(二十三)DAY 13 匈牙利 布達佩斯 BUDAPEST, HUNGARY(下) | Legenda多瑙河遊船河晚餐、NEW YORK CAFE 食甜品


【起步必看】東歐四國行程懶人包: https://goo.gl/Q37F3F
歡迎 Follow Facebook page 留意最新資訊同遊記: 芒果豆腐花遊記
詳細遊記及資料整合:https://mangotofufa.wordpress.com/

匈牙利 遊記:

布達佩斯 BUDAPEST
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(二十)DAY 12 匈牙利 布達佩斯 BUDAPEST, HUNGARY | 【資訊】從BRATISLAVA到BUDAPEST交通、一定要提防黑的 (已中黑的伏)- BUDAPEST 常見的AIRBNB住宿簡介
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(二十一)DAY 12 匈牙利 布達佩斯 BUDAPEST, HUNGARY | 中央市場 Central Market Hall、馬加什教堂 、漁夫堡 Fisherman’s Bastion

斯洛伐克 遊記:

布拉提斯拉瓦 BRATISLAVA
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(十七)DAY 9 抵達 布拉提斯拉瓦 BRATISLAVA, SLOVAKIA | 酒店住宿報告 — LOFT HOTEL BRATISLAVA 、TULIP HOUSE BOUTIQUE HOTEL BRATISLAVA | 餐廳、美食推薦 – FABRIKA THE BEER PUB
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(十八)DAY 10 斯洛伐克 布拉提斯拉瓦 BRATISLAVA, SLOVAKIA 古城半天遊
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(十九)DAY 11 斯洛伐克 布拉提斯拉瓦 BRATISLAVA, SLOVAKIA |藍色教堂 德文城堡 —— 交通、資訊 + 失敗遊記

奧地利城市 小鎮遊記:

HALLSTATT 哈爾施塔特
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(十)DAY 5 HALLSTATT 哈修塔特 哈爾施塔特 白雪滿蓋的仙境——HALLSTATT (上)| 冬遊HALLSTATT 每一步都係一個POSTCARD景 + 提防難食高級餐廳
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(十一)DAY 6 HALLSTATT 哈修塔特 哈爾施塔特 白雪滿蓋的仙境——HALLSTATT (下)| 冬遊HALLSTATT | 堆雪人、擲雪球、必去世界最美小鎮POSTCARD位
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(十二)DAY 7 HALLSTATT 哈修塔特 哈爾施塔特 白雪滿蓋的仙境——再去必去 POSTCARD 景  + 乘船到HALLSTATT站 + 從HALLSTATT到VIENNA交通
WIEN VIENNA 維也納
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(十三)DAY 7 抵達維也納 VIENNA — AIRBNB住宿報告 、推薦NORDSEE薯角
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(十四)DAY 8 維也納 VIENNA 一日遊(上)| 英雄廣場一帶華麗建築巡禮 自然史博物館(入內參觀) 國立圖書館 國會大廈 霍夫堡皇宮 藝術史博物館
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(十五)DAY 8 維也納 VIENNA 一日遊(下)| 納許跳蚤市場/中央市集 + 聖史提芬大教堂 + 必試3歐維也納國家歌劇院睇歌劇【攻略】
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(十六)DAY 9 維也納 VIENNA — 百水屋 — 從維也納到布拉提斯拉瓦 (BRATISLAVA, SLOVAKIA) 交通

捷克城市 小鎮遊記:

PRAGUE 布拉格
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(一)DAY 1 抵達布拉格 機場出市區交通 酒店住宿攻略、酒店報告 — GRANDIOR HOTEL PRAGUE 、CENTRAL STATION STUDIOS
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(二)DAY 2 布拉格 老城區 OLD TOWN 一日遊(上)古城建築的一、二事;詳說天文鐘、舊市政廳登頂資訊分享
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(五)DAY 3 布拉格 城堡區 半日遊(中)布拉格城堡俯瞰老城風景 布拉格玩具博物館 第一次見雪 | 關於歐遊在餐廳如何叫清水…
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(三)DAY 2 布拉格 老城區 OLD TOWN 一日遊(下)哈維爾市集 必試捷克TRDELNÍK煙囪卷 看查理大橋
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(四)DAY 3 布拉格 城堡區 半日遊(上)LENNON WALL 連儂牆 查理橋一帶 最好美既香腸
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(五)DAY 3 布拉格 城堡區 半日遊(中)布拉格城堡俯瞰老城風景 布拉格玩具博物館 第一次見雪 | 關於歐遊在餐廳如何叫清水…
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(六)DAY 3 布拉格 城堡區 半日遊(下)布拉格城堡區 聖維特主教座堂 黃金巷 美麗的查理橋黃昏景色 布拉格美食| 簡介歐遊市內巴士、電車買票資訊
CESKY KRUMLOV CK小鎮
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(七)DAY 4 CESKY KRUMLOV 庫倫洛夫 (上) 漫遊冬日童話小鎮CK| 從布拉格前往CK小鎮交通 | CK小鎮美食推薦
【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(八)DAY 4 CESKY KRUMLOV 庫倫洛夫 (下)夜遊冬日童話小鎮CK小鎮 住在白雪小鎮裡 | PENSION KAPR住宿報告(推薦) + 著名地窖餐廳 KRČMA V ŠATLAVSKÉ
【資訊 交通攻略】東歐四國篇(奧捷斯匈)(九)HALLSTATT 哈爾施塔特:CESKY KRUMLOV到HALLSTATT交通 — 推薦超方便CK SHUTTLE / BEAN SHUTTLE + 冬天乘搭實況報告
Advertisements

2 thoughts on “【歐遊百幾日遊記】東歐四國篇(奧捷斯匈)(二十二)DAY 13 匈牙利 布達佩斯 BUDAPEST, HUNGARY(上) | 英雄廣場、城市公園、布達佩斯動物園、必去塞切尼溫泉Szechenyi Bath

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.