【歐遊遊記 2018 】【資訊】獨遊瑞法德奧 童話小鎮仙境遊(三)巴塞爾去科爾馬 Basel to Colmar 交通 (+巴黎去科爾馬) | Colmar 住宿攻略

WM-7018a.jpg

雖然Colmar係法國小鎮,但想去既話其實唔一定要從法國出發,
從瑞士西北站或從南德去,係快過從巴黎去架,仲平好多!
呢篇會講下我從Basel去位於Alsace區(阿爾薩斯)既童話小鎮Colmar既交通,仲有提供埋巴黎去Colmar既交通。跟住,就會講下係Colmar既住宿應該揀咩位、要注意D咩(小心中伏!),同埋分享下我當時住既酒店!

atemplate3


Basel前往Colmar交通

Colmar係位於Alsace區既小鎮,如果上 facebook 應該都見過有d咩少女Page好鐘意老屈阿爾薩斯係個童話小鎮#no#dog ,叫你一定要去呢個「鎮」,但其實係個小編無做好功課 :o) :o) 。阿爾薩斯係一個區,其實佢入面有好多城、鎮,而Colmar係佢入面最出名既童話小鎮。所以,你搵交通,應該係以Colmar做終點站,而唔係Alsace#no#dog 。

交通方式:巴士 Flixbus
價錢:9.99 EUR (~90HKD)
時間 同 車程:4:45PM – 18:25PM 約1小時40分鐘(準時);無需轉車
Link: http://global.flixbus.com/bus-routes/bus-basel-weil-am-rhein-colmar/
上車位置:Basel火車站隔離既巴士站

到到Basel 火車站,長途巴士站並唔係係正面前方,
要向火車站內既MediaMarkt方向行

一路行過去既時候留意左手邊,不過其實都有好明顯既牌既,

IMG_8997.jpg

巴士站、的士站都係要係度落樓梯

IMG_8996.jpg

係個巴士站會見到呢d街景,火車站既另一邊好現代化 :o) :o)

IMG_8998.jpg

IMG_9001.jpg

呢架車好準時,上車用手機show e ticket就ok,不過我都print左#yup#
發現Flixbus既車都有好多款,呢次係架有天窗既雙層巴士

IMG_9002.jpg

好準時,一個半鐘後已經見到就黎到Colmar#yup#

IMG_9003.PNG

Colmar呢個地方外圍其實都係典型法國小鎮屋仔,係去到古鎮範圍先係周街木骨屋。
所以搭入去果時見到外圍既屋仔係咁:

2018-08-11 14.22.06.jpg

巴士唔會入到古鎮入面,所以沿途都係呢類小屋,係唔會劇透靚景架#:)#dog#:)#dog

WM-7340.jpg

最後係會係火車站前面停#yup# 呢個站並唔係呢班車既總站,無落車就會繼續行,記住唔好比自己訓過龍 #zzz#dog

巴黎去科爾馬 Paris to Colmar

其實由巴黎去Colmar都得,火車車程2個半鐘,不過因為比較遠,所以都真係貴,
我就唔會搭火車搭成500蚊既,最多接受到3XX,所以覺得都貴。
而家8月頭,我係咁依睇月尾既車,都去到700HKD先有交易:
螢幕快照 2018-08-11 下午9.07.04.png
而睇2個幾月後既火車,都要500HKD以上。
螢幕快照 2018-08-11 下午9.06.43.png
咁當然,如果你一場黎到歐洲,路線完全唔係Basel呢頭,又覺得將來未必會再去法國呢頭,
但又好想睇Colmar風景既,咁呢500蚊都要比架啦:D :D
我都可以話比你聽,呢區咁靚,呢d錢係值得比既
不過,當然又順路又平就最好啦!

如果你問:可唔可以搭巴士?係有既,不過要搭10粒鐘,
而且都要350蚊左右,所以不如搭火車啦。


Colmar 住宿分享、攻略、注意事項(小心中伏)

Colmar 住宿攻略

Colmar酒店整體價位係歐洲黎講算中等偏貴(都幾多一房一晚700HKD以上),但好彩既話都係可以搵到每人唔洗 200HKD 晚,比起住Basel一定平得多,
不過我覺得係Colmar要搵個靚位酒店都幾難,
難在佢火車站同古鎮距離15分鐘左右步行路程,
以古鎮最邊緣黎計都要行12分鐘,而且唔覺有咩巴士接駁兩邊,所以問題就係:

  • 如果你住古鎮,你到埗、離開、期間要去附近Riquewihr, Ribeauville 玩,次次都要行十幾分鐘來回位於火車站既巴士站,去親搭車都覺得有d煩。
  • 如果你住火車站,果頭係民居黎,無咩野好食,你唔會太覺得自己係Colmar,因為你離古鎮有段距離,未必可以好似住係古鎮入面咁早上係古鎮行個圈,玩完其他小鎮返黎再行個圈咁,無咁好feel。

所以,還掂住邊都唔係特別方便,我就揀個平既算,
最後揀左個較近古鎮,算係兩者中間,但其實都係要行12分鐘先到車站既酒店,
就係我歐洲好鐘意幫襯既 ibis 酒店
Hotel ibis budget Colmar Centre Ville
我自己就覺得,總之住係以下紅色範圍都ok,想渡假feel d就住橙色既古鎮內,想方便就住火車站對出。
colmarhotel.jpg

車站對出既選擇會較少,但價格睇落就每人唔洗300HKD,單人行就要比雙人既錢啦。#it1#dog

螢幕快照 2018-08-11 下午8.31.39.png

Hotel ibis budget Colmar Centre Ville

WM-6888.jpg

ibis係我去歐洲都幾常會住既酒店,因為舒服、價錢實惠,有時d位仲好靚。今次我係Colmar就住ibis budget。順帶一提,Colmar有兩間ibis,另一間唔係 budget系列,但位置都差唔多,一樣唔近車站,但就應該更近古鎮。

價錢

因為我個Trip都算即興,到我book酒店時已經剩返極少選擇,呢間已經算位置唔太差,
又唔會太貴,雖然一晚連稅後都要480HKD,不過其實只係因為我一個人住間雙人房先顯得貴,
我睇過,2人同行一樣係一房一晚480HKD,每人240HKD咋!:~( :~(
但係酒店價格浮動,我都見過佢其他日子可能會賣到800HKD一房一晚架,反而其他酒店果日又可以每人200HKD都唔洗,所以唔一定係佢最平。

位置

colmarbus.png

佢與車站既距離同古鎮與車站距離一樣都係行12分鐘,不過佢行3分鐘就到古鎮,以每晚比住古鎮入面/車站平300HKD黎講,個位都算唔錯,無話輸蝕太多 O:-) 位置一定唔係靚,但我覺得都唔係差,不過附近就真係無野食,我到埗太攰,settle down後唔想行太遠搵野食,就成晚無食野[sosad]早知一落車係火車站買個包都好。總之平既話,住呢度都唔錯,貴既話,就唔需要住呢度。

設施

ibis budget 通常都無房咭,每間房check in時都會有自己既房門密碼,再係房門㩒密碼入去既。佢多數雙人房都其實係三人房,有個上格床。不過Colmar呢間應該無咁新,個床架無其他城市既望落咁簡潔,Colmar:

IMG_9009.jpg

其他城市,如Amsterdam / Brugge:

14329886.jpg

佢一向房入面都會有個沖涼格、洗手盆既,亦有獨立廁所。
呢間房無日光既時候有dd暗,因為我鐘意一入房就關曬d窗簾、開曬d大燈既。

IMG_9011.jpg

右邊就係沖涼格,入面空間都幾大,唔會剩係可以轉個身咁,直頭可以放兩個人都鬆動,不過我只係比個概念大家,正常都唔會兩個人沖涼啦 [sosad]

IMG_9013.jpg

IMG_9014.jpg

房內有毛巾、晾衫既衫架,沖涼格入面有二合一梳洗液,不過牙刷、拖鞋呢D就同其他歐洲4星以下既酒店一樣都係唔會有既。另外,佢無風筒。但!佢有冷氣!!

IMG_9015.jpg

基本上除左無風筒會無咁方便外,其他野我都好滿意。佢仲有個好似我地既拖板咁,但就骰仔型設計:

IMG_9016.jpg

重點係仲會有usb插

IMG_9017.jpg

而且可以伸延去張床隔離

IMG_9018.jpg

另外,佢部lift都幾特別,係好電子既lift

IMG_9007.jpg

雖然個感應有少少廢,要長按先有反應。
另外,大堂仲有個common area,晚上係可以落去睇當時既世界盃#yup##yup# 仲有d零食機,不過就唔多見有飽肚既野買。(我試過住一個幾僻既ibis係會有翻熱pizza、意粉買黎食,不過呢間我落到去見個reception 一直講緊電話,我就無問,上返去算)
呢晚其實我都幾餓,但我一入到酒店剩係想即刻沖涼,沖完都唔想再出去,落一落去又唔覺有得買野食,又唔想食薯片做晚餐,餓餓下都唔餓,索性等頭髮乾曬就訓覺[sosad] [sosad]迎接Colmar 既旅程  :P

Colmar訂住宿 注意事項

係Colmar既住宿,如果以價格黎排既,有樣野要注意。呢頭好似都幾興以公寓(Apartment)做酒店,佢地係酒店網上標價都會好平,例如2個人有成間屋,加埋唔洗300HKD。不過!要小心!當你入到去,會見到大部分都係有幾百蚊係未包既,例如booking.com上係正古鎮中心既呢幾間(最主要要留意左下角!):

螢幕快照 2018-08-11 下午2.41.50.png

螢幕快照 2018-08-11 下午8.38.06.png

加埋果d 49歐、15歐,25歐,整整下一房都變成千蚊:o) :o)
不過又唔係間間公寓都咁陰濕用個假既價錢引你book既,例如呢間都係古鎮內:

螢幕快照 2018-08-11 下午8.37.17.png

螢幕快照 2018-08-11 下午8.37.04.png

咁睇真係兩個人一晚加埋唔洗400HKD!
利申,我同呢間酒店無關係,只係用佢做個例子[sosad] [sosad]

所以,book住宿時千萬要小心呢d附加費用!睇清楚啊!!

下篇:【歐遊遊記 2018 】獨遊瑞法德奧 童話小鎮仙境遊(四)法國童話世界Alsace遊記:Colmar, Riquewihr, Hunawihr | 去Colmar唔好只去Colmar! | 完整小鎮一日遊攻略 (1/3)— Colmar篇 唔可以錯過既幾個影相位!


【歐遊 2018】獨遊瑞法德奧17日童話小鎮仙境遊 路線行程 : https://wp.me/p8A312-14I
歡迎 Follow Facebook page 留意最新資訊同遊記: 芒果豆腐花遊記
詳細遊記及資料整合:https://mangotofufa.wordpress.com/

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.